Общинският театрален преглед "Звездна завеса" събра самодейци в Народно читалище „Извор – 1873“ във великотърновското село Самоводене

Общинският театрален преглед "Звездна завеса" събра самодейци в Народно читалище „Извор – 1873“ във великотърновското село Самоводене

17 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Общинският театрален преглед "Звездна завеса" събра самодейци в Народно читалище „Извор – 1873“ във великотърновското село Самоводене

Народно читалище „Извор – 1873“ във великотърновското село Самоводене за поредна година беше домакин на Общинския театрален преглед "Звездна завеса". Той се проведе в рамките на два дни и предложи на зрителите пет заглавия. В него участваха 54 актьори на различна възраст, като най-младата от тях беше 12-годишната Сияна Мешничарова.

Първи на сцената излязоха домакините от Драматичния театър към НЧ „Извор – 1873“ в Самоводене. Те представиха постановката "Домът на Бернарда Алба" по текст на Федерико Гарсия Лорка, режисирана от художествения ръководител на трупата Георги Василев. След тях се изявиха младите актьори от Детско-юношески театрален състав "Магия" към местното читалище, с ръководител Рена Дранкюлева. Те изиграха пиесата "Автостоп" на Иван Радоев, режисьор на която е отново Василев. Трети пред зрителите излязоха самодейците от Младежки театрален клуб "Таланти" към читалището в Самоводене, с ръководител Рена Дранкюлева, които участваха във фестивала със "Самодива" на Петко Ю. Тодоров. Театрално школо "Сава Доброплодни" и "UN BESO Art & Dance Center" се изявиха със спектакъла “Не мислим” по Даниела Колева. Сценичната версия и режисура са дело на младите актьори от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново Боян Фърцов и Кирил  Милушев. Последното заглавие, което видя публиката на фестивала, беше "Малък свят-големи щуротии", по мотиви от творчеството на Станислав Стратиев, Дончо Цончев и Ст. Л. Костов. Той бе представен от Арт Работилница "Дионисий" при Народно читалище "Напредък-1911" в село Шемшево, с художествен ръководител и режисьор Виктор Терзийски, който също е актьор в търновския театър.

Наградата на кмета на Самоводене Валентин Къндев на стойност 100 лева отиде при Театрално школо  "Сава Доброплодни" и "UN BESO Art & Dance Center". 

Фестивалът не е със състезателен характер, а идеята на организаторите от читалището в Самоводене е всеки един състав да покаже какво е разработил, поясни за БТА Ралица Първанова от читалищното настоятелство. Журито, включващо главен експерт Георги Чукуров от Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” на Община Велико Търново и актьорите Полина Петкова и Детелин Кандев, изказа мнението си, за да могат колективите да го имат предвид, да надграждат и да се доразвиват, каза още тя.

Народно читалище „Извор – 1873“ в Самоводене е на 150 години, а театрална дейност в него се развива от 130 години. Салонът разполага с 400 места и добро оборудване. Благодарение на активността на читалищното настоятелство, с помощта на Община Велико Търново и спечелени проекти читалището е реновирано, посочи Първанова и добави, че предстоят още ремонти.

#народно #читалище #извор #1873 #великотърновското #село #самоводене #поредна #година #домакин

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете