Новият мост над река Дрин на влизане в Албания от Косово беше отворен за движение

Новият мост над река Дрин на влизане в Албания от Косово беше отворен за движение

9 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Новият мост над река Дрин на влизане в Албания от Косово беше отворен за движение

Новият мост над река Дрин, който се намира до град Кукъс веднага след влизане в Албания от Косово, беше отворен за движение, съобщи регионалната секция на Албанското радио и телевизия за Кукъс.

Към момента движението по моста се осъществява само в двете ленти от едната му страна, като се очаква в следващите два дни и другото двулентово платно да бъде отворено за превозни средства. 

От отварянето на новия мост над река Дрин вчера трафикът чувствително е намалял и вече няма километрични задръствания на влизане в Албания и обратно както за косовските така и за други граждани, които пътуват към и от албанското крайбрежие, отбелязва репортер на Албанското радио и телевизия.

През летния сезон по-голямата част от хората в Косово избират да прекарат почивката си в Албания, допълва медията.

Мостът е дълъг 310 метра и представлява арковидна стоманена конструкция с височина 56 метра.

Освен моста до северозападния албански град Кукъс в последните дни беше отворена и нова албанска магистрала между селищата Тумана и Кашар, която осъществява връзка и между Северна и Южна Албания.

Пътната връзка между Тумана и Кашар e първата фаза от проекта по изграждане на т. нар. „Син коридор“ или Адриатическо-йонийски коридор в Албания. Предвижда се Синият коридор да се простира по протежение на източното крайбрежие на Адриатическо и Йонийско море и да свързва италианския град Триест с гръцкия град Каламата на полуостров Пелопонес.

По данни на Министерството на инфраструктурата и енергетиката на Албания в следващите дни ще бъде приведена в действие и система за плащания на магистралата Тумана – Кашар, съобщава Албанското радио и телевизия.

Пътната такса за преминаване по този път ще бъде 2,1 евро без ДДС или еквивалента на тази стойност в албански леки според курса на еврото (към момента около 200 албански леки).

#новият #мост #река #дрин #намира #град #кукъс #веднага #влизане #албания

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете