Нова рекламна кампания за 50 милиона долара на Байдън е насочена към признаването на Тръмп за виновен за тежки престъпления

Нова рекламна кампания за 50 милиона долара на Байдън е насочена към признаването на Тръмп за виновен за тежки престъпления

18 юни 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нова рекламна кампания за 50 милиона долара на Байдън е насочена към признаването на Тръмп за виновен за тежки престъпления

Предизборният щаб на президента на САЩ Джо Байдън ще се насочи към признаването за виновен за тежки престъпления на претендента на републиканците Доналд Тръмп в рамките на рекламна кампания на стойност 50 милиона долара преди първия президентски дебат между двамата кандидати на 27 юни, предаде Ройтерс.

Това са едни от най-големите рекламни разходи в кампанията досега и бележи сериозна промяна в подхода на Байдън към признаването на Тръмп за виновен след първоначалното нежелание на президента да се произнесе по този въпрос, за да избегне ангажиране с правните проблеми на бившия американски президент.

"Репутацията има значение" е името на 30-секундна реклама, в която се казва, че "тези избори са между осъден престъпник, който се бори само за себе си, и президент, който се бори за вашето семейство", като се прави съпоставяне между двамата кандидати. Видеоклипът ще бъде излъчен във всички ключови щати, както и в тези, в които на последните избори републиканците и демократите размениха местата си.

На 30 май Тръмп беше признат за виновен от нюйоркско съдебно жури по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи.

"Нечестният Джо Байдън и демократите" използваха като оръжие системата на правосъдието срещу президента Тръмп и тази нова реклама още веднъж доказва, че фалшивият съдебен процес винаги е имал за цел да се намеси в изборите, но американците могат да разгадаят това", написа в социалната мрежа "Екс" говорител на кампанията на Тръмп.

Байдън и Тръмп остават с равен брой гласове в социологическите допитвания по-малко от пет месеца преди изборите, но Тръмп има предимство в ключовите щати, които ще решат изборите. По икономическите въпроси като инфлацията Тръмп получава по-високи оценки като цяло от Байдън сред избирателите.

Предизборният щаб на Байдън и няколко демократи първоначално не искаха да наблягат на признаването на Тръмп за виновен, като възприеха подход на изчакване с рекламите и новите стратегии. Те искаха да видят резултатите от социологическите допитвания и отзивите на избирателите преди да реагират по-остро.

По-рано този месец, по време на кампания за набиране на средства с малка група дарители в Гринуич в щата Кънектикът, Байдън за първи път нарече Тръмп "осъден престъпник" и заяви, че предшественикът му ще бъде голяма заплаха за САЩ, ако спечели още един мандат.

Допитване на Ройтерс/Ипсос, проведено непосредствено след признаването на Тръмп за виновен, показа, че 10% от избирателите републиканци са заявили, че е по-малко вероятно да гласуват за Тръмп през ноември, което е значителен брой, имайки предвид малката разлика, която решава президентските избори в САЩ.

Срещу Тръмп са повдигнати наказателни обвинения и по три други дела - дело за опит за намеса в изборите в щата Джорджия, дело за неправилно съхраняване на класифицирани документи в щата Флорида и федерално дело за опит за намеса в изборите. Той обжалва и резултатите от гражданските си дела.

Този месец Хънтър, синът на президента Байдън, също се яви на съдебно дело за това, че е излъгал за незаконната употреба на наркотици при закупуване на оръжие, което го направи първия пряк родствен наследник на действащ президент на САЩ, съден за престъпление. Социологическите допитвания, включително и това на Ройтерс/Ипсос, показват, че огромното мнозинство от избирателите смятат, че съдебното дело срещу Хънтър няма да повлияе на вота им на изборите на 5 ноември.

Дебатът между Байдън и Тръмп на 27 юни, обявен за една от най-значимите прояви в тазгодишния предизборен календар, е след по-малко от две седмици и двата щаба се подготвят за първия сблъсък.

Той ще включва две рекламни паузи и няма да има затваряне на микрофоните, освен когато кандидатът няма право да говори по регламент, съобщи в събота телевизия Си Ен Ен, която ще бъде домакин на дебата в Атланта.

През април кампанията на Байдън за първи път изостана от тази на Тръмп, след като бившият американски президент засили съвместната си работа с националния комитет на Републиканската партия и участва в прояви за набиране на средства на висока стойност.

Демократите все пак запазиха като цяло предимство относно паричните средства пред Тръмп, а кампанията на Байдън продължава да има значително повече дарения. В събота Байдън събра 30 млн. долара по време на благотворителен концерт в Лос Анджелис.

#предизборният #щаб #президента #сащ #джо #байдън #насочи #признаването #виновен #тежки

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете