Норвегия ще признае днес Палестина като независима държава, съобщават норвежки медии

Норвегия ще признае днес Палестина като независима държава, съобщават норвежки медии

22 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Норвегия ще признае днес Палестина като независима държава, съобщават норвежки медии

Правителството на Норвегия ще признае днес съществуването на независима палестинска държава, съобщават норвежката обществена телевизия Ен Ер Ко (NRK) и вестник "Афтенпостен," като се позовават на неназовани източници. Норвежкото външно министерство за момента не отговаря на молбата за коментар на Ройтерс.

Очаква се и ирландското правителство да обяви днес, че признава Палестина за държава, съобщи вчера запознат източник.

Членуващите в Европейския съюз Ирландия, Испания, Словения и Малта дадоха индикации в последните седмици, че планират да предприемат тази стъпка, твърдейки, че решението за две държави е ключово за установяването на траен мир в района, отбелязва Ройтерс.

Норвежкият премиер и министърът на външните работи се очаква да дадат днес пресконференция, като обявената тема е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на ЕС, отдавна заявява, че ще признае Палестина като държава само ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците - в съзвучие с това, което САЩ казаха по този въпрос.

Норвегия е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

#правителството #норвегия #признае #днес #съществуването #независима #палестинска #държава #съобщават #норвежката

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете