Ученици от Английската гимназия в Перник гостуваха на Факултета по педагогика в Софийския университет

Ученици от Английската гимназия в Перник гостуваха на Факултета по педагогика в Софийския университет

1 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ученици от Английската гимназия в Перник гостуваха на Факултета по педагогика в Софийския университет

Ученици от 11-и клас на Английската гимназия в Перник, с ръководител Мария Георгиева, бяха на гости на Факултета по педагогика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

София Георгиева, кариерният консултант към Факултета по педагогика, и Пламена Петрова от Факултетния студентски съвет, в четвърти курс на специалността "Педагогика", представиха възможностите за кандидатстване и обучение в университета.

Учениците имаха възможност да разгледат аулата и една от емблематичните аудитории - 65-а, в Южното крило на Ректората. Те задаваха въпроси и проявиха интерес към всички специалности в университета. Това е начало на бъдещо сътрудничество между Факултета по педагогика в Софийския университет и Английската гимназия в Перник.

Специализираното обучение по педагогика поставя началото на висшето образование в България. През 1888 г. с откриването на Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия се залагат основите на днешния Софийски университет, приел по-късно името на бележития ученик и следовник на светите братя. Кирил и Методий - св. Климент Охридски. В над 120-годишната си история специалността "Педагогика" се изучава в рамките на Историко-филологическия, Историко-философския и Философския факултет. За този период ерудирани и родолюбиви учени, като Йосиф Ковачев, Петър Нойков, Петко Цонев, Михаил Герасков, Димитър Кацаров, Найден Чакъров, Жечо Атанасов и други, подготвят значителен брой висококвалифицирани педагози за нуждите на образователното дело в България, се казва в информация, публикувана в сайта на СУ.

 

#ученици #11и #клас #английската #гимназия #перник #ръководител #мария #георгиева #гости

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете