Тръмп очерта програмата си пред изданието "Тайм"

Тръмп очерта програмата си пред изданието "Тайм"

1 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Тръмп очерта програмата си пред изданието "Тайм"

Аборти, имиграция, дипломация - Доналд Тръмп очерта управленческата си програма пред списание "Тайм", обобщава Франс прес. Бившият президент на САЩ, който се бори за преизбиране, е дал две интервюта за изданието, в което е очертал какво ще се случи по време на втория му мандат, ако той бъде избран за президент.

Първото интервю той е дал лично за журналист на изданието. Второто е било проведено по телефона.

В отговор на въпрос какво ще предприеме във връзка с абортите и дали ще наложи вето на федерален закон, ограничаващ сериозно правото на аборт, Тръмп е заявил: "Няма да наложа вето, защото сега всичко се върна в правомощията на  щатите". Така той визира решението на Върховния съд от 2022 г., което сложи край на федералната защита на правото на аборт и прехвърли тези компетенции на властите на отделните американски щати. Тръмп добави, че ще остави на щатите поле за действие, ако те решат дали да съдят или не жените, прибягнали до аборт след крайната установена в съответното законодателство дата. 

Относно имиграцията - друга централна тема по време на предизборната кампания, републиканецът повтори, че ще пристъпи към масови експулсирания.

"Националната гвардия трябва да бъде способна да се заеме с това. Ако това не се случи, ще използвам армията, следователно федералните военни", заяви Тръмп.

Относно икономиката той каза, че планира мита от над 10 процента върху всички вносни стоки.

Що се касае до Украйна, Тръмп заяви:  "Няма да давам повече помощ, ако Европа не започне да прави толкова, колкото САЩ".

Бившият президент смята освен това, че ако Южна Корея иска хилядите американски военни, базирани на нейна територия да останат там, то трябва да заплаща повече за това. "Защо ние трябва да защитаваме който и да е било? И говорим за една много богата страна", каза той.

"Мисля, че врагът отвътре в много случаи е много по-опасен за нашата страна, отколкото външните врагове на Китай, на Русия и на други", заяви още Тръмп, който на няколко пъти възхваляваше в миналото авторитарните лидери

Той също така каза, че е абсолютно готов да помилва всеки, който е осъден, че е атакувал Капитолия на 6 януари  2021 г. по време на опит да се попречи на Конгреса тогава да утвърди победата на противника му на президентските избори Джо Байдън.

Запитан за възможностите от политическо насилие след вота през ноември, Тръмп, който е съден по няколко дела, в това число и за ролята му в щурма от 6 януари и за изборна измама в щата Джорджия, Тръмп отговори: "Ако ние не спечелим, знаете ли, това ще зависи".

Републиканецът, който никога не призна победата на Байдън на изборите през 2020 г., смята освен това, че ако Върховният съд не му предостави, както той иска от него, президентски имунитет, то Джо Байдън "ще бъде преследван за всичките си престъпления".

 

#аборти #имиграция #дипломация #доналд #тръмп #очерта #управленческата #програма #пред #списание

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете