Телескопът „Джеймс Уеб“ разкрива тайните на мъглявината Конска глава

Телескопът „Джеймс Уеб“ разкрива тайните на мъглявината Конска глава

1 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Телескопът „Джеймс Уеб“ разкрива тайните на мъглявината Конска глава

Изключително мощният телескоп „Джеймс Уеб“ разкри най-подробните изображения, правени някога на мъглявината Конска глава - един от най-разпознаваемите космически обекти, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от АФП.

Тези изображения показват горната част на „гривата“ на коня, разкривайки за първи път по-малките структури, образуващи ръба на мъглявината - гигантски облак от газ и прах.

Прочутата мъглявина е разположена в близкото съзвездие Орион и нейният силует напомня на главата и шията на кон, издигащи се над облаците.

„Джеймс Уеб“ - едно инженерно бижу, разположено на 1,5 милиона километра от Земята, работи в диапазона на инфрачервените лъчи и е способен да разкрива детайли, които не могат да се видят от други телескопи.

Наблюденията, публикувани в понеделник, позволиха на астрономите да разберат по-добре как тези облаци прах пропускат или поглъщат светлината, както и да добият представа за „многоизмерната форма“ на мъглявината, се казва в  прессъобщението на НАСА.

Мъглявината Конска глава очарова космическите ентусиасти от откриването й в края на 1800 г. Оттогава да днес газовите облаци, които я заобикаляха, се разсеяха, но основната й структура остава видима засега, тъй като се състои от по-плътен космически материал. След около 5 милиона години мъглявината Конска глава ще се е разпаднала напълно, смятат учените.

Резултатите от наблюденията на телескопа „Джеймс Уеб“ са публикувани в научното списание Astronomy & Astrophysics.

 

#изключително #мощният #телескоп #джеймс #уеб #разкри #найподробните #изображения #правени #мъглявината

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете