САЩ са разочаровани, че в новото сръбско правителство има двама души от „черния им списък“

САЩ са разочаровани, че в новото сръбско правителство има двама души от „черния им списък“

2 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ са разочаровани, че в новото сръбско правителство има двама души от „черния им списък“

Държавният департамент на САЩ изрази разочарование, че две лица, засегнати от американски санкции, са предложени за позиции в новото сръбско правителство, съобщи сръбската редакция на „Гласът на Америка“.

Вчера бъдещият премиер на Сърбия и бивш министър на отбраната Милош Вучевич представи предложението за новото правителство след парламентарните избори на 17 декември. Сред предложените имена са попадащите в „черния списък“ на САЩ Александър Вулин и Ненад Попович.

„Разочаровани сме като виждаме две санкционирани лица предложени за постове в новото правителство“, каза говорител на Държавния департамент в писмено изявление за „Гласът на Америка“. „Нашата позиция спрямо господин Вулин е добре известна. Той остава под санкциите на САЩ“.

В изявлението се отбелязва, че САЩ не играят роля в избора на кадри на сръбското правителство.

През юли 2023 г. САЩ наложиха санкции на ръководителя на сръбското разузнаване Александър Вулин за участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение. Той е обвинен и във връзки с Москва и разпространение на „зловредните действия“ на Русия в Сърбия и региона на Западните Балкани. Впоследствие той подаде оставка от поста си, а вчера бе предложен за вицепремиер.

Ненад Попович бе министър без портфейл, отговарящ за иновациите и технологичното развитие в сръбското правителство от 2017 г. до 2022 г. През ноември миналата година Американското министерство на финансите въведе санкции срещу Попович заради връзките му с Русия, т.е. „заради вредна външнополитическа дейност“.

Сръбският президент Александър Вучич каза днес, че Сърбия не възприема като добра новина това, че Държавният департамент е разочарован от включването на Попович и Вулин в новото сръбско правителство.

„Не съм доволен от реакцията им, но правителството на Сърбия се избира от сръбските граждани. Аз уважавам волята на народа“, каза Вучич, цитиран от белградската агенция „Бета“.

#държавният #департамент #сащ #изрази #разочарование #лица #засегнати #американски #санкции #предложени

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете