Призив за регулиране на смъртоносните автономни оръжия беше отправен във Виена в края на международна конференция

Призив за регулиране на смъртоносните автономни оръжия беше отправен във Виена в края на международна конференция

1 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Призив за регулиране на смъртоносните автономни оръжия беше отправен във Виена в края на международна конференция

Призив за регулиране на смъртоносните автономни оръжия, или така наречените роботи убийци, беше отправен тази вечер във Виена в края на международна конференция,  посветена на тази тема, предаде Франс прес.

"Сега е "моментът Опенхаймер" на нашето поколение", подчертава финален документ от форума, до който Франс прес е получила достъп. Документът препраща към физика Опенхаймер, който вкара планетата ни в ядрената ера.

От руската инвазия в Украйна до кризите в Близкия изток, геополитическите напрежения заплашват да отведат един значим научен пробив - изкуствения интелект - в един много опасен път, се казва в документа.

Роботи, дронове, торпеда… всички видове оръжия биха могли да бъдат превърнати в автономни оръжейни системи, управлявани от алгоритми на изкуствения интелект.

В областта на военното оборудване изкуственият интелект според експертите се очертава като третата голяма революция след изобретяването на барута и на атомната бомба.

На конференцията във Виена вчера и днес се бяха събрали хиляда участници от над 140 страни, сред които политици, експерти и представители на гражданското общество и неправителствени организации.

"Преди прозорец да се затвори, ние имаме отговорността да действаме и да приложим нужните правила за защита на човечеството", се казва в декларацията от форума. Сега документът ще бъде предаден на генералния секретар на ООН. В него се казва още, че "човешкият контрол трябва да доминира в употребата на сила".

Австрия, която е една неутрална страна, загрижена да насърчава разоръжаването, беше инициатор на първата резолюция относно автоматизираните оръжейни системи, предложена в ООН през 2023 г. Но дискусиите по въпроса се сблъскват с възраженията на някои страни, от Русия до САЩ, припомня Франс прес.       

#призив #регулиране #смъртоносните #автономни #оръжия #или #така #наречените #роботи #убийци

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете