Парламентът ратифицира изменение на международния договор със САЩ за придобиване на самолети F-16 Block 70

Парламентът ратифицира изменение на международния договор със САЩ за придобиване на самолети F-16 Block 70

30 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Парламентът ратифицира изменение на международния договор със САЩ за придобиване на самолети F-16 Block 70

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support) пo програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).

Това е второто допълнително споразумение към този международен договор, посочва Комисията по отбрана в Народното събрание. По-съществените промени включват коригирането на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да стартират в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на 2025 г.

Предвидено е намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.  

Изменението на международния договор цели оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не намалява или стеснява първоначално заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. То не променя общата стойност на договора, се посочва още в доклада на Комисията по отбрана. В изменението се съдържа „контролирана некласифицирана информация“, която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. и това изключва възможността за обнародването ѝ в „Държавен вестник“. 

#парламентът #прие #второ #четене #законопроекта #ратифициране #международен #договор #изменение #допълнение

Още новини

Още новини от България, които може да четете