Около необходимостта от таван на надценките на основни храни се обединиха участници в кръгла маса

Около необходимостта от таван на надценките на основни храни се обединиха участници в кръгла маса

30 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Около необходимостта от таван на надценките на основни храни се обединиха участници в кръгла маса

Около необходимостта от таван на надценките на основни храни се обединиха участниците в Кръгла маса на тема „Как цените на храните да станат достъпни“, организирана от коалиция „Солидарна България“. В кръглата маса участваха представители на потребителски и браншови организации. 

Нашата стара болка е качеството на продуктите. Защото понякога, ако цената тръгне надолу, това може да стане за сметка на качеството, каза изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. С оглед наближаващите празници, той даде пример с цената на козунаците и как козунак от 350 гр. се продава като козунак от 500 гр. "Това е един от похватите. Трябва да се внимава много с това", коментира той и добави, че за съжаление, като потребители, ние нямаме всички възможни сетива, за да разпознаем измамите. Според него трябва да има строга система, „която да респектира и да гарантира, че няма злоупотреби“. 

Ние работим под голям натиск от търговските вериги, посочи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов. Особено голям е натискът върху млечните продукти, заяви той и обърна внимание, че на някои места надценките стигат 100%. Трябва да има нормативна база, която да ограничава тези т.нар. надценки, смята Урджанов. По думите му обаче тенденцията е за все повече бутиково производство и цената да не намалява. „В сравнение с 2022 г., цената на агнешкото месо нарасна с около 50%. Ако трябва да се търси намаление на цената, тук по-скоро трябва да се разширява производството“, смята той. Според него единственият устойчив път към българските земеделски производители - специално, производителите на мляко, месо, плодове и зеленчуци, е само под формата на сдружаване в големи кооперативи, за да могат те да диктуват доколкото е възможно пазарните условия. 

Трябва да има по-дългосрочна политика за оживяване, развиване на българската икономика и производство, заяви председателят на коалиция „Солидарна България“ Ваня Григорова. Според нея националната търговска верига с кооперативни магазини може и трябва да се използва възможно най-пълноценно. Тя изрази надеждата си отделните части, от които зависи цялостният процес – производители, търговци, формации, които защитават потребителските права и политическите им представители, да могат да работят в синхрон. 

За да предотвратим надценки от 60, 80 до 100%, особено на млечни продукти, предлагаме Законопроект за таван на надценките на основните храни, обяви на събитието председателят на „Изправи се, България“ (част от коалиция „Солидарна България“) Мая Манолова. Тя заяви, че от коалицията са готови със законопроекта и съответните анализи, и ще го внесат в следващия парламент. 

Драстично е поскъпването на хранителните продукти, особено преди празници, посочи Манолова и добави, че яйцата са с цени 55-60 стотинки, агнешкото е с цена от близо 25 лв., а обикновените козунаци спрямо миналата година са поскъпнали с 20 до 40%. И това ежедневното поскъпване на цените се случва въпреки поевтиняването на енергоносителите, горивата. Ние наричаме тази инфлация при хранителните продукти „инфлация на алчността“, защото тя е резултат изключително и най-вече от алчността на големите вериги хипермаркети, коментира Мая Манолова. 

Със законопроекта от „Солидарна България“ предлагат по един продукт от всяка група продукти в малката потребителска кошница да е с 10% надценка. „Това да се отнася за магазините, които имат оборот над 30 милиона лева през последната година", поясни Манолова и уточни, че се предлага и да има контролен орган. Нарекохме го „КОНПИ за спекулата при храните“, който да следи за спазването на това законодателство, да противодейства на спекулата и да налага драконовски глоби, каза още Манолова.

 

#необходимостта #таван #надценките #основни #храни #обединиха #участниците #кръгла #маса #тема

Още новини

Още новини от България, които може да четете