Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ проведе XIV Академичен камерен конкурс

Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ проведе XIV Академичен камерен конкурс

30 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ проведе XIV Академичен камерен конкурс

Две тържествени събития се срещнаха и отпразнуваха в залата на Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ (НМА), съобщиха от екипа на НМА. Церемонията за удостояването на прочутия ни виолончелист проф. Венцеслав Николов с почетната титла Доктор хонорис кауза (от лат. doctor honoris causa, „доктор по заслуги“ или „почетен доктор“) на НМА „Панчо Владигеров“ съвпадна с церемонията по награждаването и концерта на лауреатите на XIV Академичен камерен конкурс, посветен на 125 години от рождението на Панчо Владигеров.

Ректорът на НМА „Панчо Владигеров“ проф. Сава Димитров, от името на академичното ръководство и на цялата колегията на НМА, връчи почетното звание на проф. Венцеслав Николов. „Със своята всеотдайност, Вие сте един от най-видните представители на музикалната педагогика в България, с изключителен принос в развитието на българската музикална култура… Благодарим за богатото наследство, чрез което ние, Вашите приемници, продължаваме развитието на музикалното образование у нас“. С тези думи проф. Сава Димитров се обърна към проф. Венцеслав Николов, след което запозна присъстващите с неговата творческа биография.

Удостоеният с почетната титла проф. Венцеслав Николов разказа за трудностите, през които е преминал до достигане на върха в професията, окуражаваща и очакваща от младите му колеги да продължат святото дело за опазване на класическия музикален свят: 

„С известен страх наблюдавам как с годините музиката от високо духовно изкуство се срива до нивото на улична забава… Не мисля, че профанирането на високи образци на нашето изкуство ще помогне да върнем публиката в концертните и оперните зали, по-скоро сегашната практика може да ни принуди да затворим Храма на Изкуството… Сигурен съм, че и сегашните студенти ще открият сполучливи възможности в себе си да бъдат в хармония със своето време. Нали ние, музикантите, от малки свикваме да преодоляваме трудности. Упорството, дисциплината са част от професията", каза проф. Николов.

Наградените в XIV Академичен камерен конкурс, посветен на 125 години от рождението на Панчо Владигеров, бяха обявени от доц. д-р Лилия Костова – председател на журито на конкурса и ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод“ към Инструменталния факултет на академията и проф. д-р Огнян Константинов, член на журито, преподавател по виола и камерна музика и член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Трета награда получиха Йоана Дакова – II курс, цигулка; Магдалена Атанасова – II курс, цигулка; Мила Петрова – курс, виола и Наргис Хайдер – III курс, виолончело.

Втората награда бе връчена на Тодорка Христева – II курс, цигулка и Мария Кирякова – II курс, пиано.

С първа награда баха удостоени Тео Николов – магистър, класическа китара, и Яна Лолова, IV курс – пиано.

Първа награда и специална награда - за изпълнение на творба от Панчо Владигеров, получиха Виктор Тренев (цигулка, IV курс) и Александър Томов (пиано, III курс).

Преливащите едно в друго тържествени музикални събития завършиха с концерт на лауреатите, включващ конкурсните им изпълнения. /ПВ/

#тържествени #събития #срещнаха #отпразнуваха #залата #национална #музикална #академия #панчо #владигеров

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете