Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет представи брайловите табели, с които е обозначена сградата му

Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет представи брайловите табели, с които е обозначена сградата му

1 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет представи брайловите табели, с които е обозначена сградата му

Факултетът по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" направи официално представяне и откриване на брайловите табели, с които вече е обозначена сградата му, съобщиха от Софийския университет.

Брайловите табели са произведени и дарени на ФНОИ от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките (ИИКТ-БАН) с участието и подкрепата на неговия заместник-директор доц. д-р Николай Стоименов и екипът му.

На събитието присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ по стопанско управление и финанси проф. Атанас Симеонов, представители на организации за хора с нарушено зрение – Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) "Светлина“- София, Фондация "Хоризонти“, деканското ръководство на факултета, проф. Владимир Радулов – дългогодишен преподавател във ФНОИ, както и други преподаватели и студенти от ФНОИ.

Събитието откри деканът на ФНОИ проф. Милен Замфиров. Той изрази желанието на деканското ръководство да продължи с действията си за превръщане на сградата на ФНОИ в истински приобщаваща среда.

Доц. Николай Стоименов от ИИКТ- БАН представи своя екип, работил по създаването на брайловите табели - доц. Гьошев, д-р Панева, д-р Панев и докторант Коцева. Той изрази удовлетворение от съвместната изследователска и практическа работа с ФНОИ, както и готовност за бъдещи съвместни дейности. Доц. Стоименов подчерта, че за ИИКТ-БАН работата по такъв проект е била важна и значима.

Зам.-ректорът проф. Атанас Симеонов, проф. Радулов от ФНОИ, Димитър Димитров от ЦСРИ “Светлина“; Михаил Недков от Фондация "Хоризонти“; проф. дпн Мира Цветкова-Арсова от Факултетния съвет на ФНОИ и гл. ас. д-р Маргарита Томова - член на УС на УЦПССОП, приветстваха инициативата, като наблегнаха на нейната социална значимост.

ФНОИ е първата обществена сграда, която не е специално и единствено предназначена за хора с нарушено зрение, извършила пълно брайлово етикетиране на своите зали и пространства.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) е приемник на Факултета по начална и предучилищна педагогика (ФНПП) и Факултета за подготовка на детски и начални учители (ФПДНУ). Създаден е през 1983 г. като самостоятелно звено в структурата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски”. Основаването на факултета е важен акт, който дава възможност за подготовка на предучилищни и начални училищни педагози с висше образование.

/ЙВЛ

#факултетът #науки #образованието #изкуствата #фнои #софийския #университет #климент #охридски #официално

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете