Държавният секретар на САЩ инспектира потока на хуманитарна помощ за Газа през КПП "Керем Шалом"

Държавният секретар на САЩ инспектира потока на хуманитарна помощ за Газа през КПП "Керем Шалом"

2 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Държавният секретар на САЩ инспектира потока на хуманитарна помощ за Газа през КПП "Керем Шалом"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посети контролнопропускателния пункт "Керем Шалом" на границата между Израел и ивицата Газа днес, предаде Ройтерс, като добави, че по време на визитата са отеквали танкови залпове от анклава.

Първият американски дипломат инспектира потока на камиони с хуманитарна помощ за палестинското население на крайбрежната територия, в която Израел води военни действия от 7 октомври миналата година.

Тогава радикалната палестинска групировка "Хамас" осъществи изненадващо нападение срещу израелска територия, причинило смъртта на около 1200 души, предимно цивилни. В отговор Израел осъществи настъпление в ивицата Газа, където досега според здравното министерство на "Хамас" са убити над 34 000 души.

Ройтерс отбелязва, че на "Керем Шалом" Блинкън, който осъществи седмата си обиколка в Близкия изток от началото на конфликта между Израел и "Хамас", е разговарял с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и други израелски представители. Темата е била усилията на Израел за пропускане на повече хуманитарна помощ в Газа.

Чували с консерви нахут, ориз, картофи и тоалетна хартия са чакали да бъдат прехвърли в крайбрежната територия, като някои от тях са били с емблемите на ООН и на неправителствената организация "Световна централна кухня", посочва Ройтерс, като допълва, че войници с автомати са патрулирали около зоната, известна като "клетка за проверка".

По-рано днес Блинкън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, настоявайки за повече помощ за Газа, като същевременно призова "Хамас" да приеме споразумение, което ще спре боевете и ще доведе до освобождаване на част от заложниците, държани в Газа от ислямисткото движение.

 

#държавният #секретар #сащ #антъни #блинкън #посети #контролнопропускателния #пункт #керем #шалом

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете